resepi ikan belacak 5

Nah 1 Resepi Special Ikan Belacak – Halal & Best Dimakan

 

PUTRAJAYA: Ikan belacak yang juga dikenali sebagai ikan halal dimakan kerana ia dalam kategori haiwan akuatik.

 

Demikian penjelasan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan (PMWP) menerusi artikel Al-Kafi yang dikeluarkan hari ini yang menyatakan bahawa ikan belacak mempunyai ciri-ciri haiwan air yang hanya mampu bertahan untuk bernafas dalam keadaan lembap dan habitatnya lazimnya. di kawasan basah atau lembap.

 

Justeru, katanya, ikan belacak dihukum sebagai haiwan air berdasarkan garis panduan fiqh mazhab Syafie.

 

 

resepi ikan belacak 1
Sumber : Mancing Ikan Tembakul

 

 

“Malah, keupayaan untuk bernafas hanya berlaku apabila ikan belang itu lembab dan berfungsi apabila habitatnya sentiasa berada di kawasan berair.

 

“Ikan belacak ialah ikan afimbia (dua alam), habitatnya di muara pasang surut dengan bersembunyi di bawah rumpai laut basah atau di kolam pasang surut.

 

“Ikan belac agak aktif apabila keluar dari air, makan dan berinteraksi antara satu sama lain. Malah tabiat ikan belac bergerak dengan berkesan di darat dan juga di dalam air,” katanya.

 

Katanya, penentuan kategori haiwan air ialah apabila haiwan itu tidak boleh hidup kecuali di dalam air.

 

Bagaimanapun, katanya, jika haiwan itu mempunyai dua habitat di air dan di darat, maka keazaman itu melihat kepada kawasan yang lebih panjang di mana ia boleh hidup dan bertahan. – UTUSAN

 

 

resepi ikan belacak 3
Sumber : Mancing Ikan Tembakul

 

 

SOALAN

Assalamualaikum. Ikan belacak atau dikenali sebagai ikan tembakul boleh hidup di dalam lumpur di sekitar perairan pasang surut. Persoalannya, adakah ikan belaca itu dikategorikan sebagai dua spesies, apakah status sahnya? Keliru sama ada haiwan akuatik atau haiwan dua alam semula jadi? Mohon pencerahan Mufti.

Ringkasan Jawapan:

Ikan belacak yang juga dikenali sebagai ikan tembakul halal dimakan kerana ia boleh dikategorikan sebagai haiwan air. Ini kerana habitat ikan belaca hidup di dalam air dan hanya boleh hidup di kawasan daratan berair. Malah, keupayaan untuk bernafas hanya berlaku apabila ikan belacha itu lembab dan berfungsi apabila habitatnya sentiasa berada di kawasan berair.

 

 

resepi ikan belacak 4
Sumber : Resepi Ikan Belacak

 

 

Jawapan Penerangan:

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT, Tuhan semesta alam, selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW dan ke atas ahli keluarga baginda serta mereka yang mengikuti jejak langkah baginda hingga hari kiamat.

 

Habitat Ikan Tembakul

Ikan tembakul ialah ikan aphimbia (dua alam), habitatnya di muara pasang surut dengan bersembunyi di bawah rumpai laut basah atau di kolam pasang surut. Ia agak aktif apabila keluar dari air, makan dan berinteraksi antara satu sama lain. Tingkah laku ikan ini bergerak dengan berkesan di darat dan juga di dalam air.

 

Keupayaan untuk bernafas melalui kulit, lapisan mulut (mukosa) dan tekak (farinks) hanya berlaku apabila ikan belacha dalam keadaan lembab.

 

Habitat ikan ini terhad di kawasan lembap dan perlu dikekalkan di kawasan lembap. Ini bermakna ikan belang hanya boleh bernafas dan berfungsi apabila habitatnya sentiasa berada di kawasan berair dan lembap.

 

 

resepi ikan belacak 5
Sumber : Resepi Ikan Belacak

 

 

Menentukan kategori haiwan akuatik menurut Fuqaha

Panduan menentukan kategori haiwan akuatik ialah apabila haiwan itu tidak boleh hidup kecuali di dalam air. Namun, jika haiwan tersebut mempunyai dua habitat di air dan di darat, maka penentuan melihat kepada kawasan yang lebih panjang yang boleh hidup dan bertahan. Jika ia lebih lama di dalam air daripada di darat, maka haiwan itu ialah haiwan air.

 

Hal ini berdasarkan kenyataan Syeikh al-Islam Zakaria al-Ansari:

مَا يَجْمَعُ مِنْ الْحَيَوَانِ بَيْنَ الْبَحْرِ وَالْبَرِّ إنْ كَانَ اسْتِقْرَارُهُ بِأَحَدِهِمَا أَغْلَبَ وَمَرْعَاهُ بِهِ أَكْثَرَ غَلَبَ عَلَيْهِ حُكْمُهُ

 Haiwan yang berhimpun padanya antara laut dan darat (dapat hidup di kedua-duanya), sekiranya ia dapat tetap bertahan hidup pada salah satunya menurut kebiasaan dan hidupnya lebih banyak di situ, maka hukumnya mengikut kebiasaannya.”

 

Oleh itu, haiwan yang boleh hidup di darat tetapi masanya terhad dan hanya boleh hidup di kawasan air dikategorikan sebagai haiwan air.

 

Berdasarkan fakta bahawa habitat belacak hanya boleh bergerak aktif di kawasan tanah lembap dan boleh bernafas apabila ia lembap menunjukkan ia hanya boleh hidup di kawasan berair. Oleh itu, belacak dihukum sebagai haiwan air berdasarkan panduan fiqh mazhab Syafie.

 

resepi ikan belacak 6
Sumber : Resepi Ikan Belacak

 

Oleh itu, semua haiwan akuatik yang menjadi bangkai halal dimakan berdasarkan dalil berikut, Firman Allah SWT:

أُحِلَّ لَكُمْ صَيْدُ الْبَحْرِ وَطَعَامُه

Maksudnya: “Dihalalkan bagi kamu binatang buruan laut (air), dan makanannya.”

Surah Al-Maidah: (96)

Daripada Abu Hurairah R.A, Rasulullah bersabda :

هُوَ الطَّهُورُ مَاؤُهُ، الحِلُّ مَيْتَتُهُ

Maksudnya : “Airnya suci  dan meyusikan,  bangkainya halal (dimakan)”

Riwayat al-Tirmidzi (69)

 

minyak belacak
Nak cuba minyak belacak ? Klik Disini Segera

Nak Cuba Minyak Belacak? Klik Disini Segera

 

Penutup

Ikan belacak yang juga dikenali sebagai ikan halal dimakan kerana ia adalah kategori haiwan air. Ini kerana haiwan tersebut mempunyai ciri-ciri haiwan air yang hanya boleh hidup untuk bernafas dalam keadaan lembap dan habitatnya biasanya di kawasan basah atau lembap. Oleh itu, ikan belacak dihukum sebagai haiwan air berdasarkan panduan fiqh mazhab Syafie.

 

Sumber asal : Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

Terima Kasih 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *