minyak belacak

Pak Mail Nak Stori Sikit Berkenaan Ikan Belacak

 

Habitat ikan belacak

Ikan Belacak atau juga dikenali sebagai Ikan Tembakul merupakan ikan afimbia, disesuaikan secara unik bagi habitat muara pasang surut.

 

Berbeza dengan kebanyakan ikan yang memppunyai persamaan habitat di kawasan paya  dimana ia memunculkan diri dengan sangat aktif hidup ketika air surut dengan bersembunyi di dalam lubang tanah paya laut yang sentiasa basah.

 

ikan belacak
Sumber : Habitat Belacak

 

TAK SABAR NAK BUAT ISTERI MEMANCUT BANYAK KALl..Klik Sini

 

Ikan ini hanya terdapat di kawasan tropika dan separa tropika, termasuk keseluruhan Lautan Hindi-Pasifik dan Lautan Atlantik di persisiran Afrika.

 

Ikan ini bergerak dengan selesa di kawasan daratan dan tepian paya. Ikan ini berupaya bernafas melalui kulit dan mulut mereka. Hanya di kawasan daratan yang basah sahaja.

 

Ikan tidak boleh berada teralu jauh di daratan yang hampir-hampir kering. Habitatnya yang mudah meluncur di tempat basah dan kesukaran mengawal kelembapan atau akan mengghadapi kadar kehilangan air yang tinggi akubat suhu dan suasana yang berbeza.

 

Kaedah pernafasan ini, menyerupai yang digunakan oleh haiwan afimbia yang lain, ia dikenali sebagai pernafasan kutaneous (cutaneous)

 

Ruang bukaan insang ikan yang besar membantu proses pernafasan dimana bukaan ini memboleh kan ikan menyimpan udara dalam kuantiti yang banyak.

 

Secara mudahnya ibarat tangki oksigen kepada penyelam, tetapi digunakan di daratan oleh ikan-ikan ini samada ketika di dalam air atau ketika sedang aktif di tebing paya.

 

Sifat ikan ini yang suka menggali lubang ke dalam mendakan lumpur membolehkan ia mengekalkan haba dan berfungsi sebagai perisai keselamatan untuk mengelakkan diri diserang pemangsa yang lebih besar ketika berada dibawah air.

 

Sungguhpun ketika sarangnya tenggelam, ikan ini mengekalkan gelembung udara di dalamnya, yang membenarkan ia bernafas dalam kepekatan oksigen amat rendah.

 

 

Ada 17 spesis belacak kesemuanya. Periophthalmus argentilineatus merupakan yang paling banyak dan tersebar luas di kebanyakan kawasan paya bakau du seluruh dunia.

 

Padang selut Afrika Timur dan timur Madagaskar sehingga Asia Tenggara ke Australia Utara, Tenggara China dan selatan Jepun, sehingga kepulauan Samoa dan Tonga.

 

Ia membesar sehingga sepanjang 6 inci (15 cm) dan pemakan pedaging.
Ia makan mangsa kecil seperti ketam kecil dan arthropod.

Apa kaitan dengan minyak belacak tuan sheikh?

Tetapi versi minyak belacak tuan sheikh yang diwarisi oleh pak mail selama bertahun-tahun lamanya bukan menggunakan sebarangan ikan. Mereka menggunakan ikan belacak linang kuning yang amat-amat jarang didapati.

 

produk minyak belacak tuan syeikh ada disini